Het belang van goede ventilatie

Schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je 25 m3 (25.000 liter) schone, verse lucht per uur nodig hebt? Daarnaast moet de vervuilde lucht met CO2 je huis ook weer uit… Goede ventilatie is daarom pure noodzaak. Balansventilatie regelt dit voor jou op een comfortabele manier.

Ademen, koken, douchen en een toiletbezoek: allemaal activiteiten binnenshuis die zorgen voor vochtproductie en -ophoping en een vervuilde lucht. Continu voldoende ventileren is noodzakelijk om de lucht in huis te verversen – en daarmee gezond en comfortabel te houden. Anders hebben we in een mum van tijd last van schimmels, bacteriën, huisstofmijt, vochtplekken en ongewenste geurtjes. Maar dat niet alleen. Wat dacht je van gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtwegirritaties en hoofdpijn? Allemaal zaken die je gezondheid, concentratie, functioneren en prestaties beïnvloeden.

Goede ventilatie: geen luxe maar een voorwaarde

Goede ventilatie is alleen maar belangrijker geworden door de steeds beter geïsoleerde woningen. Dat is een goede zaak, want het bespaart energie en is goed voor het milieu. Maar het vermindert helaas wel de luchtverversing in huis. Een luchtdichte woning laat immers weinig verse lucht toe. En vervuilde lucht kan zo moeilijk afgevoerd worden. Ventileren of luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, is niet voldoende. Goede ventilatie is dus niet voor niets verplicht in nieuwe huizen: het is geen luxe maar een voorwaarde voor een leefbaar binnenklimaat.