Ontwikkelingen

Balansventilatie is al meer dan 30 jaar een beproefd systeem. In de loop van de tijd zijn de systemen steeds verder verfijnd. Bij de ontwikkeling staan gezondheid, comfort en energiebesparing voorop. Naast de centrale systemen zijn er de zogenoemde decentrale systemen bijgekomen. Centrale systemen bestaan uit één toestel per woning voor de ventilatie van het hele huis. Decentrale systemen beschikken over één apparaat per ruimte, voor de ventilatie van alleen die kamer.

Balansventilatie scoort hoogste energielabel

Naast de bekende energielabels op tv’s, witgoed, verlichting en installaties, is begin 2016 ook labeling voor ventilatie-units verplicht. Energielabels geven in één oogopslag informatie over de energieprestaties, efficiëntie en milieuvriendelijkheid van het product. Voor ventilatie-units zijn er G tot en met A+ labels. Balansventilatie (D-systeem) scoort het hoogst met een label A of A+.

Dit heeft vooral te maken met warmteterugwinning. En dat is slim, want door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Ook wordt een goede regeling van een ventilatieproduct gestimuleerd, hiermee kan een beter label verkregen worden. Bovendien wordt meer bedieningsgemak en comfort geboden aan bewoners. Balansventilatie is dus een slimme, comfortabele en energiezuinige ventilatie-oplossing.

Balansventilatie is hót

Steeds vaker worden balansventilatiesystemen toegepast in onze woningen. Niet zo gek als je bedenkt dat woningen steeds beter worden geïsoleerd. En er meer aandacht is voor goede ventilatie. Balansventilatie wordt in de nieuwbouw snel belangrijker onder invloed van de scherpere bouweisen en nul-op-de-meter initiatieven. Maar ook bewoners van bestaande woningen gaan meer en meer verduurzamen. Energiezuinige systemen bieden dan uitkomst. Zoals balansventilatie; eenvoudig energie besparen, meer comfort in huis én altijd en overal voldoende verse lucht. En door de warmteterugwinning zijn balansventilatiesystemen ook nog eens voorzien van een A of A+ label.  Om bewoners te informeren over de voordelen van balansventilatie heeft De VLA (Vereniging van Luchttechnische Apparaten) en aangesloten fabrikanten en leveranciers van balansventilatie-units een flyer gepubliceerd met alle ins- en outs. Wilt u de flyer ontvangen ? klik dan hier

Innovaties

De ontwikkelingen staan niet stil. Balansventilatie kan worden uitgebreid met een automatische regeling op basis van de kwaliteit van de binnenlucht (CO2) en de aanwezigheid van vocht. Ook kan de woning ten aanzien van de ventilatie worden verdeeld in zones, zoals het woon- of slaapgedeelte. Zelfs regeling per ruimte is mogelijk. Het ventilatiesysteem past zich dan aan het leven van de bewoner aan. Zo wordt er alleen geventileerd waar en wanneer dat nodig is.

Fabrikanten van balansventilatie gaan steeds verder in het optimaliseren van hun installaties. Zo zijn er systemen met CO2-sensoren verkrijgbaar die continu de luchtkwaliteit meten in de leefruimte. De installatie reageert op veranderende luchtkwaliteit, bijvoorbeeld als er veel of juist geen mensen in de kamer zijn. In dat geval wordt er automatisch meer of minder geventileerd. Of met een vochtsensor, die zijn werk doet in de badkamer. En dan is er nog de bewegingssensor, die het systeem laat aanslaan na een toiletbezoek. Zo ben je altijd en overal automatisch verzekerd van optimale ventilatie.