De ideale oplossing voor totale, automatische ventilatie is balansventilatie. Dit wordt ook wel ventilatie met warmteterugwinning of ‘wtw-ventilatie’ genoemd. Het is al meer dan 30 jaar een comfortabele vorm van mechanische ventilatie in woningen, scholen en bedrijfspanden. Met balansventilatie ervaar je de juiste balans tussen gezondheid, comfort én energiezuinigheid.

Warmteterugwinning

Warmte van vervuilde, afgevoerde lucht die gebruikt wordt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt geblazen: dat is warmteterugwinning. Wel zo slim, want door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Geleiding zorgt er voor dat de in- en uitgaande lucht niet met elkaar vermengen. Het gebeurt allemaal in het hart van het balansventilatiesysteem. Deze ventilatie-unit is meestal gemonteerd op de bovenste verdieping van je huis of in de technische ruimte.

Altijd voldoende verse lucht

Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig, net als centrale verwarming, ook standaard over een balansventilatiesysteem. Het systeem houdt optimaal rekening met je natuurlijke behoefte aan voldoende verse lucht. Via ventilatieventielen in het plafond wordt schone, verse lucht in de woonkamer en slaapkamers aangevoerd. Tegelijk wordt gebruikte, ‘vuile’ lucht via apart gescheiden luchtkanalen afgezogen in keuken, toilet en douche. Zo komt er net zoveel lucht in je woning als eruit gaat en beschik je altijd over voldoende schone lucht.

Flinke energiebesparing

Balansventilatie is een innoverende, moderne techniek om het klimaat in huis vitaal en comfortabel te houden. Net zoals centrale verwarming dat vroeger was. Volgens de energieprestatie-eisen van de overheid (de zogenoemde EPC-eisen) is mechanische ventilatie zelfs verplicht in elke nieuwe woning. Bij balansventilatie werken centrale verwarming en ventilatie prima samen. Met de juiste balansventilatie gebruik je de centrale verwarming aanzienlijk minder. Omdat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. En dat scheelt flink in de energiekosten.